Klima


Barskt nordlig klima

Klimaforholdene på Nordkalotten er tøffe både for planter og dyr. Sommeren er kort og snøen ligger i månedsvis. I Pasvik-Enare er differansen mellom gjennomsnittstemperaturen i den kaldeste og varmeste måneden 28 °C. På solrike steder kan temperaturen på bakken stige til over 40 °C, mens den kan synke til under -40 °C om vinteren. Årlig nedbør i Pasvikdalen er 200-500 mm. Omtrent halvparten av regnet faller i vekstperioden. Bare hardhauser kan overleve slik temperaturvariasjon og uttørking.

 


 

Kort blomstringstid

Vekstperioden varer bare i 110-120 dager. I løpet av den varmeste måneden, juli, går temperaturen vanligvis over 25 °C. Somrene er lyse og solen går ikke ned på 2 måneder. Organismene i den nordlige elvedalen har tilpasset seg den korte sommeren. Noen planter er uavhengige av dagens lengde. Andre planter har til og med fotosyntese om natten.

 

Også dyr må utnytte den korte, lyse sommeren og samle vinterforråd. Det er ikke bare brunbjørnen som bygger opp et tykt fettlag før vinteren. Flere andre dyr er også avhengig av å ha et vinterlager for å overleve kulden. For eksempel er gode sommerbeiter svært viktig for at reinsdyrene skal overleve vinteren.

 

Fargerike høstdager

Kortere dager mot slutten av sommeren er et tegn på at vinteren nærmer seg. Plantene begynner å forberede seg på vinteren ved å trekke det de har produsert i løpet av sommeren inn i treverket og ut av bladene. Bladene visner og blir gule, røde og brune.


 

De fleste fuglene drar sørover før vinteren, men noen arter blir igjen og venter på snøen. Ikke alle dyr rømmer fra kulden, men forbereder seg på andre måter. Meisene bruker høsten til å legge på seg, mens lirypa og haren skifter til hvit vinterdrakt.

 

Livet i snøfonnene

I vinterens mørkeste periode, går ikke solen over horisonten på to måneder. I januar og februar kan temperaturen synke til under -40 °C. Pattedyrene vil ikke overleve den kaldeste perioden uten tykk vinterpels eller varme hi. Fettet under huden gir varme og ekstra energi. Mange dyr, som lavskrika og ekornet, bruker av mat de har hamstret i løpet av sommeren.

 

I april lyser det snødekte landet opp. Små insekter, som snøstankelben eller vintermygg kan ses i snøfonnene. Skigåere kan bli overrasket av en hårete larve av en rustvingespinner som leter etter et sted å forpuppe seg.

 

Fuglene vender tilbake

Snøen smelter sakte i løpet av mai, men fortsatt er mange steder dekt av snø. Isen på bakken kan holde seg til juni. Når sola begynner å varme begynner imidlertid plantene å vokse raskt.

 

Sommerens anmarsj påvirker dyrene. Paringslekene begynner allerede tidlig om våren når uglene begynner å skrike og tiuren spiller på sine leikplasser. Fuglelivet blir yrende igjen når trekkfuglene kommer tilbake. Rødnebbterna har den lengste veien tilbake til nord, helt fra Antarktis.

 






  
RUS NOR FIN ENG